MBAP logo

Should the moral obligation to rescue | CAT VARC Questions- Summary

The CAT VARC section has grown increasingly difficult since 2015. In order to tackle the tougher CAT Level VARC questions for the CAT Exam, it is important to understand the basics of Reading Comprehension, Para Jumbles, Para summary, Para completion etc. To obtain a great CAT score, make use of MBAP Free Study material with detailed solutions and video explanations. Check out MBAP free Mock test to take these questions in a test format for free. The purpose of this page is to help you prepare for that. Take a crack at those VARC Section!

You may also find remaining question solution of CAT 2018, slot 2 by searching the question in the search bar.

 

The question below is from previous year CAT question from CAT 2018 exam comes from CAT Summary : Should the moral obligation to rescue. Find out by answering this question which tests an aspirant’s CAT VARC skills:

CAT 2018 – Slot -2 - Question 5 - Should the moral obligation to rescue

Q. 5: The passage given below is followed by four summaries. Choose the option that best captures the author’s position.

Should the moral obligation to rescue and aid persons in grave peril, felt by a few, be enforced by the criminal law? Should we follow the lead of a number of European countries and enact bad Samaritan laws? Proponents of bad Samaritan laws must overcome at least three different sorts of obstacles. First, they must show the laws are morally legitimate in principle, that is, that the duty to aid others is a proper candidate for legal enforcement. Second, they must show that this duty to aid can be defined in a way that can be fairly enforced by the courts. Third, they must show that the benefits of the laws are worth their problems, risks and costs.

1. A number of European countries that have successfully enacted bad Samaritan laws may serve as model statutes.

2. Everyone agrees that people ought to aid others, the only debate is whether to have a law on it.

3. If bad Samaritan laws are found to be legally sound and enforceable they must be enacted.

4. Bad Samaritan laws may be desirable but they need to be tested for legal soundness.

the passage starts with a few questions. the answer is nowhere given by the author. after the questions, the author says that proponents of bad samaritan laws must overcome three obstacles, and further goes on to elaborate what those obstacles are. these obstacles are the test which must be overcome as per the author. thus choice 4 is the best choice.

 

option 3 goes out because nowhere has the author suggested or implied that the laws must be enacted. the idea of ‘everyone agrees’, in option 2, is again nowhere found in the message and nor is it the main idea of the passage. though what is given in option 1 is correct in the context of the passage, it is not the key focus on the paragraph. in summary questions we must capture the key idea of the passage. any option that ignores the key idea cannot be the right choice.

 

 

Past Year Question Paper & Solutions

Counselling Session
By IIM Mentor

Reach Us

primary Menu

Inspiring Education… Assuring Success!!
Ⓒ 2020 – All Rights Are Reserved

Free Content !!!
Signup now to get the All recent CAT Exam Paper with Solution... Subscribe below with your Email ID
Free Content !!!
Signup now to get the All recent CAT Exam Paper with Solution... Subscribe below with your Email ID